Lifestylen Gezondheid Het verschil tussen een blender en een sapcentrifuge

Het verschil tussen een blender en een sapcentrifuge

Tegenwoordig zijn er veel boeken te vinden met recepten van heerlijke smoothies en superverse gezonde sappen, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de apparaten die deze gezonde creaties maken?

Wat doet een blender?

Een blender versnijdt alle groente en fruit tot een glad mengsel, zodat je makkelijk en snel aan je dagelijkse portie groente en fruit komt. De blender maakt dus die heerlijke smoothies met groente en/of fruit vaak gemengd met water, yoghurt of kwark.

Voordelen van een blender

Vezels

Het versnijden in de blender zorgt ervoor dat de vezels in de smoothie blijven. Hierdoor zijn de vezels makkelijker verteerbaar dan wanneer het hele product gegeten wordt, omdat de vezels vermalen zijn.
Een smoothie wordt langzaam opgenomen in je bloed en geeft daardoor langer energie dan een sap uit de sapcentrifuge. Smoothies zullen je spijsvertering goed ondersteunen en helpen bij ontgiften.

Praktisch

Praktisch gezien is de blender een stuk makkelijker en sneller schoon te maken dan de sapcentrifuge, omdat alleen de kan en de deksel schoongemaakt hoeven te worden.

De blender neemt een stuk minder ruimte in op je aanrecht dan een sapcentrifuge. Bij ons staat hij altijd op het aanrecht en wordt dagelijks gebruikt, omdat het snel en makkelijk is.

In de blender kunnen alle groente en fruit (alleen wortelen niet), ook het zachte fruit zoals bananen. Als je een krachtige blender hebt, kan er ook in gemalen worden, zoals noten.

Let op bij de aanschaf van een blender dat je er beter een met een glazen kan dan met een plastic kan kunt kopen. Door de zuren van het fruit wordt een plastic kan uiteindelijk poreus en kan daardoor kapot gaan. De zuren uit het fruit hebben deze uitwerking niet op glas.

Wat doet een sapcentrifuge?

Bij een sapcentrifuge gaan de groente en het fruit door een rasp en wordt het vocht gescheiden van de vezels. Het resultaat is sap en pulp.

Voordelen van een sapcentrifuge

Snelle opname

Doordat de sap geen vezels meer bevat wordt het snel opgenomen in je bloed. Het is een snelle manier om energie te krijgen, maar geeft wel korter energie dan een smoothie, omdat de vezels eruit zijn.
Alle vitamine en mineralen zitten in de sap en die zijn makkelijk op te nemen. Het ontlast dus je spijsvertering en de sappen zijn een goede manier om te ontgiften.
Als je liever niet de appelsap of andere sap uit de supermarkt drinkt, omdat daar van alles aan toegevoegd is, is de sapcentrifuge een goede uitkomst om zelf deze heerlijke drankjes te maken.

Praktisch

De sapcentrifuge is meer werk om schoon te maken dan een blender. Er zijn meer losse onderdelen wat meer tijd kost om schoon te maken. Advies is om de onderdelen regelmatig een keer in de vaatwasser te doen, omdat met de hand de pulp wel eens wil blijven plakken, vooral aan de rasp. Een keer in de vaatwasser en de rasp is weer goed schoon.

De sapcentrifuge is groter dan de blender en neemt daardoor meer ruimte in op je aanrecht. De kans is dus kleiner dat je hem laat staan en daardoor wordt de kans kleiner dat je hem elke dag blijft gebruiken.

De pulp die overblijft kun je gebruiken door de soep of bij het dessert bijvoorbeeld. Het is dus niet perse dat je er niks meer mee kunt en het weg moet gooien.
In de sapcentrifuge kan geen zacht fruit, zoals banaan en avocado en ook geen bladgroenten.

Advies voor zowel de smoothie als de sappen

Het advies bij beide sappen is om ze niet te lang te bewaren en het liefst meteen te nuttigen. Langer dan een dag of een nacht in de koelkast is niet aan te raden in verband met het behoud van de vitamine en mineralen.
Bij de blender wordt er zuurstof doorheen geschept als het ware, waardoor de vitamines en mineralen snel achteruit lopen.
Bij de sapcentrifuge schift het sap wel eens door de grote kracht die gebruikt wordt om het sap eruit te halen en de warmte die daarbij vrij komt. Ook hierbij loopt de kwaliteit van de sap snel terug. Daarom wordt er ook wel gekozen voor een slowjuicer in plaats van een sapcentrifuge.